Fortsätt till huvudinnehåll

När jag blir stor

"Vad ska du bli när du blir stor? Rita en bild och berätta för dina kamrater."

Det var årskurs 2 i skolan. Barnen runt omkring mig satte fart. Brandmän, poliser, sjuksköterskor och lärare började ta form. Jag visste precis vad jag skulle rita!

Tips till intresserade:
1 Om du går i en skola i ett sekulariserat arbetarsamhälle, där INGEN (och jag menar ingen) är religiös, säg inte att din framtidsdröm är att bli Jesus.
2 När den snälla läraren säger att du får ångra dig, dräm inte till med President som nummer två.
Bild från Jesus Christ Superstar, Växjö. Foto: Mats Samuelsson (?)

Det är inte lätt att vara barn. Jag var sju år, eftersom jag hade börjat ett år tidigare i skolan, och hade inga som helst begrepp om lagom eller möjligt. Vadå, Jesus gick väl inte i Jesus-skola? Vad är det som säger att inte jag kan bli nästa Jesus? Och jag veeet att vi inte har president i Sverige, men vad är det som säger att det är så när jag blir stor? Förresten kanske jag vill bo någonstans där de har president, har du tänkt på det va?

Nej, barn gillar inte olika. Jag fick kapitulera och rita en arkeolog i ett lerhål.

Nu är jag 47 och vet fortfarande inte vad jag ska bli. Det sa jag till en kund som låg på behandlingsbänken. "VA, men du är ju kroppsterapeut! Det måste du ju fortsätta med, hur ska vi annars klara oss här på ön?" Måste och måste. Jag gör väl det om jag vill. Eller låter bli. Och med tanke på att folk har bott på Gotland sedan typ stenåldern och klarat sig utan mig i tusentals år, så skulle det nog ordna sig om jag får nya himlar i ögonen.

Ibland önskar jag att jag vore sådär superfokuserad. Tänk, att vara helt bombsäker på att en har precis rätt yrke, jobbar med precis rätt saker och är på rätt plats! Det måste vara underbart. Vilken trygghet!

Själv är jag mest intresserad av att göra något vettigt med min tid på jorden. Hur bidrar just jag på bästa sätt? Jag vet inte än. Att starta dansskola var rätt bra. Det var många som fick en positiv självbild och kroppssyn, det genererade karriärer inom kreativa yrken, det spred glädje, det gav Växjö 3 dansskolor. Att starta fristående skola var också bra. Många glada barn får en bra start i livet där. Att behandla folk som mår dåligt är också bra. Varje person som mår bättre är ju en fin sak.

Men ibland tänker jag... Vad skulle jag allra helst vilja göra? Om jag fick pengar oavsett vad jag gjorde, vad skulle jag då hitta på? Då är svaret självklart: Skapa. Skriva böcker, texter, låtar, pjäser. Sätta upp saker, göra installationer. Sy, hantverka, lära mig tova och knacka sten. Föreläsa. Inspirera andra att följa sitt hjärta.

Kreatör Karin Leoson. Fint som snus, det!
Det får bli planen framöver.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kulturens roll

Jag har alltid älskat att måla och skapa i lera, sy, skriva berättelser, spela teater och snickra. Själva skapandet har alltid varit lika självklart som att andas eller äta för mig. Däremot har jag aldrig förstått mig på sport. När jag var 10 år var jag snabb. Jag blev därför värvad till friidrottsklubben av en kompis. På första träningen sprang jag fortare än alla andra och fick springa mot de lite äldre. Jag sprang fortare än dem också. Efter den gången gick jag aldrig mer tillbaka till träningen. Min far kunde inte förstå det. Jag kunde först inte förklara, men så småningom kom det: Varför? Varför ska jag springa? Det gav mig ingenting. Tävlandet var helt ointressant. Och att springa samma sträcka om och om igen? Fruktansvärt enahanda.   Som vuxen har jag dock funderat över det här. Det finns ju ett oerhört engagemang för både sport och kultur, så det finns definitivt ett behov av båda. Men vad gör de här olika krafterna i våra liv? Och har vi bala

Livets cykler

När jag fyllde 40, bestämde jag att jag fyllde 4.0 – den fjärde versionen, helt enkelt. Den första versionen var barnet och ungdomen , den jag uppfostrades till, den som bodde med sin födelsefamilj i det lilla samhället där världen var färdig. Hon som sågs som en introvert pluggis, finbarn som dansade, hon som alltid maxade alla prov. En outsider i rostbrun cape och filthatt. Flickan som skulle bli forskare, läkare, advokat eller åtminstone journalist. Den andra var tjugoåringen som gav sig ut och testade att stå på egna ben, som åkte till borgarstaden för att plugga men som blev koreograf och regissör . Hon som på tåget dit bestämde sig för att kliva av som en extrovert och självsäker person, som lyfte fram allt det kreativa, drivna och busiga i sig själv och alla. Hon som startade och drev dansskola för tusentals barn och ledde stora musikaluppsättningar, gick på premiärer och var som solen. Den tredje var mammakvinnan , som födde barn och renoverade hus. Som blev ordförande fö